GURKEMEIE - GULL FOR KROPPEN

 

Gult krydder - gull for kroppen
Blant de urtene som er klassifisert som krydder, er gurkemeie i våre dager en av de best utforskede med tanke på farmakologisk virkning. Det ser ut til å virke på alt!

Gurkemeie har vært kjent blant oldtidens vestlige medisinere, og den greske urtelegen Dioscorides nevnte urten i sine skrifter fra det første århundret e.Kr.

Gurkemeie er en gammel kulturplante som antas å være oppstått i India, men arten finnes ikke lenger viltvoksende. I våre dager dyrkes planten i stor stil i mange tropiske og subtropiske områder, særlig India, Pakistan, Sri Lanka, Kina, Indonesia, Malaysia, Jamaica, Vestindia, Sør-Amerika og Afrika.

 

Gurkemeie er en kraftig antioksidant

Mye av forskningen på gurkemeie har vært knyttet til et spesielt stoff i curcuminoid kjent som curcumin. Som antioksidant er curcumin anslått å være 30 ganger så kraftig som zingeron, en antioksidant i ingefær.

I laboratoriet opptrer curcumin nærmest som et mirakelstoff, idet det har effekt på flere måter og virker på alle enzymer som forårsaker betennelsestilstander. Dette i motsetning til aspirin som kun blokkerer for ett av enzymene som fremmer betennelse.

Curcumin er en kraftig antioksidant, ifølge forskning. Antioksidanter beskytter som kjent mot såkalte frie radikaler som er skadelig for cellene. Frie radikaler dannes naturlig i kroppen i en prosess som kalles oksidasjon. Dersom kroppen har for lite antioksidanter til å bekjempe frie radikaler, kan det oppstå en akkumulering av oksidative skader (oksidativt stress).

Oksidativ skade og stress er nært forbundet med utvikling av kroniske betennelsestilstander. Videre er det bred faglig enighet om at mange av de store og kroniske folkesykdommene, inkludert kreft, ser ut til å ha en sammenheng med akutte eller kroniske betennelsestilstander.

Dette er bakgrunnen for forskernes spesielle interesse for curcumin. De har forsket også på kreft og mener at gurkemeie har en antikreft virkende egenskap, vel og merke sammen med andre tilskudd.

 

Den gule roten kan også virke på Alzheimer viser undersøkelser. Curcumin forhindrer nedbrytning av hjernen Det ser ut til at curcumin utøver sin demensforebyggende effekt ved å forhindre amyloidavleiringer (avleiringer av proteinet amyloid), som man tror forårsaker demens, i hjernen. Man går ut fra at amyloidavleiringer, sammen med floker av aksoner (nervefibre), bidrar til nedbrytningen av ledningsnettet i hjernecellene, noe som etter hvert fører til symptomer på demens.

 

Antibiotisk effekt og virkning på parasitter++

Indiske healere anbefaler gurkemeie for å bli kvitt innvollsparasitter. Dette smakfulle krydderet inneholder 4 forbindelser med antiparasittisk virkning. Hver for seg har disse forbindelsene ingen virkning, men når de er blandet sammen har de kraftige orm-drepende egenskaper.

Blant de mange vitenskapelig dokumenterte virkeområdene for gurkemeie og urtens innholdsstoffer, er den betennelseshemmende, krefthemmende, leverbeskyttende, galledrivende og antivirale virkningen, samt at gurkemeie er en kraftig antioksidant.

I forskning som pågår, undersøker man det kliniske potensialet til stoffet curcumin til beskyttelse mot og behandling av kreft, AIDS, for høyt kolesterol, verkesår, galleblære- og leversykdommer, og betennelsessykdommer som artritt.

 

Urten kan brukes ved følgende helseplager/symptomer

Gurkemeie hjelper til å stabilisere kroppens mikroflora, bl.a. ved å hemme overvekst av gjærsopp. Urten kan brukes ved høyt kolesterol, gulsott, gallestein, kolecystitt (betennelse i galleblæren), åreforkalkning, blodpropp, hjerneslag, kreft, magekatarr, magesår, dårlig appetitt, dyspepsi (dårlig fordøyelse), hypoklorhydri (mangel på saltsyre i magen), kvalme, kolikk, raping, mye tarmgass, magesår, diaré, akutte eller kroniske betennelser i ledd, muskler og andre organ, lumbago (vondt i korsryggen), artrose, revmatoid artritt, gikt, astma, eksem, psoriasis, soppinfeksjoner, fotsopp, menstruasjonskramper og smertefull menstruasjon. Utvortes kan man bruke gurkemeie som et omslag ved fotsopp, skrammer, eksem, psoriasis, forstuinger, opphovninger og skader. 

 

"Superkrydderet" kan beskytte deg mot influensa

Betennelser er kroppens naturlige forsvar for å hindre spredning av sykdomsfremkallende patogener, slik som en rekke bakterier, og akutt inflammasjon er derfor nødvendig for å beskytte kroppen mot sykdom.

Disse korttidsreaksjonene er for eksempel årsaken til at du får feber når du pådrar deg influensa – et tegn på at kroppen jobber for å beskytte deg.

De fleste betennelser i kroppen er derimot skadelige, og små betennelser har vist seg å spille en stor rolle i de fleste kroniske sykdommer vi kjenner til i vestlig medisin – inkludert hjerte- og karsykdommer, metabolsk syndrom, Alzheimers sykdom, diabetes og en rekke andre nedbrytende sykdommer.

Forebyggingen av slike sykdommer er et hardtslående argument for at man bør sørge for å få i seg rikelige mengder med antiinflammatoriske stoffer, og da er ingenting bedre enn det gyldne «superkrydderet» gurkemeie.

 

Gunstige virkninger på fordøyelsessystemet.

Lang tids bruk av gurkemeie mot tarmgassproduksjon har fått betydelig støtte gjennom forskning. Stoffet natriumcurcuminat er vist å kunne dempe tarmkramper, og andre komponenter i gurkemeie øker utskillingen av fordøyelsesenzymer. Gurkemeie og curcumin øker innholdet av slimstoffer i magen og beskytter på den måten mot sårdannelse som kan være indusert av stress, alkohol eller andre påvirkninger. I svært høye doser kan imidlertid gurkemeie og curcumin virke motsatt og forårsake sårdannelse.

I en spennende thailandsk undersøkelse har leger vist at 250 mg gurkemeie i kapselform, tatt tre ganger om dagen, var ca. halvparten så effektivt som annen magesårhemmende medisin ved smerter i magen som skyldtes irritasjon av mageslimhinnen. Selv om det er en noe svakere virkning av gurkemeie enn av vanlige magesårmedisiner, er fordelen for de fattige i Østen at gurkemeie koster bare en brøkdel av vanlig magesårmedisin.

Gurkemeie er godkjent av tyske helsemyndigheter som behandling for fordøyelsesproblemer, primært fordi den stimulerer utskillelsen av galle fra galleblæren.

 

Tradisjonell anvendelse

Gurkemeie er en viktig fargeplante som gir en briljant gullgul fargenyanse som er brukt til å sette farge på mat, papir, tre, kosmetikk og ferdigmat. Til og med de gylne klesplaggene til buddhistmunkene kunne få sin farge av gurkemeie. Mange steder i Sørøst-Asia brukes gurkemeie også til sminke, både til hverdags og ved høytidelige anledninger som bryllup. I tradisjonelle bryllupsseremonier i det nordlige India blir gurkemeie påført brud og brudgom for å gi beskyttelse mot "det onde øye". I Nepal smører gjeterne "det tredje øyet" (midt på pannen) med en pasta med gurkemeie før de går til arbeidet høyt oppe i fjellene for å gi beskyttelse, velsignelse og suksess. I andre folkloristiske tradisjoner blir gurkemeie ansett som et symbol på velstand og blir brukt til rensing.

 

Dosering av gurkemeie

Ca. 100-200 mg pr dag.

Gjerne ta to ts i et glass vann morgen og kveld før du spiser.

Den friske roten kan raspes i middagen eller på salater.

Du kan kjøpe det i pulveform eller i kapsler, eller som frisk rot. Tyrkiske butikker selger ofte dette.

 

En god start til bedre helse!

Alfaklinikken i Lierbyen,

Charlotte Torgersen, akupunktør & homeopat

T. 908 29 415

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Please reload

Featured Posts

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Recent Posts

September 16, 2019