Hva brukes akupunktur for?

February 11, 2016

Akupunktur og historikk

Det finnes 2000 år gamle skriftlige kilder på akupunktur, men man regner med at metoden er minst 4000 år gammel. 

På 1500 og 1600 tallet brakte jesuittmunker, leger og misjonærer akupunktur til Europa.  1820-årene ble det undervist i metoden ved universitetssykehus i Paris, som da var vestens medisinske sentrum.

I 1829 ble en avhandling om akupunktur forsvart for den medisinske doktorgrad i Uppsala. 1950- og 1960-tallet oppstod det levedyktige og utviklingsdyktige akupunkturmiljøer både i fransk og tysk medisin, med etablering av egne fagtidsskrifter og akupunktur-kongresser. 1960-70 årene ble Akupunktur anvendt på øyeavdelingen ved Rikshospitalet i Oslo.

Akupunktur slo ikke helt igjennom i skolemedisinen, og frem til 1970 kjente få vestlige leger til metoden. Den nye store interessen for akupunktur i vesten oppstod i 1970-72, i forbindelse med besøket som USAs president Richard Nixon gjorde i Kina.

Også en norsk legegruppe var i Kina i 1972. I Vesten er akupunktur mest kjent for sin smertedempende effekt, men har i virkeligheten et langt bredere behandlingsfelt enn dette.

 

Følgende tilstander er blant de vanligste som blir behandlet med akupunktur

Disse tilstandene er hentet fra WHO-publikasjonen Acupuncture: Review and Analysis of Reports on Controlled Clinical Trials.

Vi viser også til to undersøkelser Akupunkturforeningen har gjennomført i 2006 og 2012 om bruk av akupunktur i Norge.

http://www.akupunktur.no/id/337.0

http://www.akupunktur.no/id/127.0

 

Smertetilstander
Akupunktur brukes mye for kroniske smertetilstander. Spenningshodepine, migrene, kroniske smerter i muskel-skjelett-systemet (f.eks. lumbago, smerter i nakke, skulder, albu, håndledd, fingre, ryggrad, hofte, knær, ankler, føtter og tær, kombinert med innskrenket bevegelighet), rheumatoid artritt (i stadium I og II), kjeveleddsproblemer, akutte smerter, postoperative smerter, skader og forstuvning).

 

Neurologiske tilstander
Hodepine, migrene, neuralgier (f.eks. trigeminusnevralgi), hemiplegi etter hjerneslag, Bells paralyse (perifer fascialisparese).

 

Luftveier
Allergisk rhinitt, kronisk sinusitt, akutte symptomer på betente mandler og halsbetennelse (i tillegg anbefales antibiotika), bronkial astma uten komplikasjoner.

 

Fordøyelse
Mange funksjonelle og psykosomatiske forstyrrelser kan behandles med akupunktur; Kvalme og oppkast etter operasjon og cellegiftbehandling, for mye eller for lite magesyre, forstoppelse, diare, irritabel tykktarm, gallesten.

 

Blod

Leukopeni etter stråle- og cellegiftbehandling.

 

Tilstander i urinveier og genitalia

Hovedsakelig funksjonelle eller psykosomatiske problemer. F.eks. inkontinens, enuresis, urinretensjon, blæresten, impotens, mannlig infertilitet, sædkvalitet, (kronisk blærekatarr hos kvinner, står ikke på WHOs liste, men er dokumentert i Norge).

 

Gynekologiske forstyrrelser
Menstruasjonssmerter, premenstruelle spenninger, kvinnelig infertilitet, svangerskapskvalme, feil fosterstilling, hjelp til smertelindring og igangsetting av veer, mangelfull melkeproduksjon etter fødsel.

 

Hjerte/kar-tilstander
For lavt og for høyt blodtrykk, psykosomatiske hjertesykdommer, lindring av smerte ved hjertekrampe.

 

Lettere psykiatriske tilstander
Lettere depresjons- og angsttilstander, søvnløshet, ulike stresstilstander.

 

Avhengighetsproblemer
Tobakksavhengighet, alkoholavhengighet, narkotikaavhengighet, overdreven spising. Gjelder både hjelp ved avvenning og abstinensproblemer som uro, nervøsitet, overdreven appetitt osv.

 

Sanseorganene
Menières syndrom, smerter i øret.

 

 

Lov og rettigheter
Lov om alternativ behandling er gjeldende:
Lov om alternativ behandling ved sykdom

Offentlig helsepersonell som utøver akupunktur, er underlagt Helsepersonelloven:
Lov om Helsepersonell mv. (Helsepersonelloven)

Forøvrig er det terapeutforeninger/forbund nasjonalt og internasjonalt som utøvere kan være medlem av. Disse kan ha egne lover og regler vedrørende pasientbehandling og etikk.

Akupunktør er ingen beskyttet tittel i Norge, men det jobbes for å få en autorisasjon og derved en tittelbeskyttelse av akupunktører i Norge.

WHO - Verdens Helseorganisasjon har utarbeidet retningslinjer for utdanning, for sikker akupunkturutøvelse, indikasjoner og kontraindikasjoner for akupunktur og retningslinjer for klinisk akupunkturforskning. Disse retningslinjene er ment som anbefalinger til de enkelte lands helsemyndigheter. De legger stor vekt på at helsepersonell må ha en grundig teoretisk og praktisk utdanning i akupunktur, og setter strenge krav både til hygiene og prosedyrer for sikker akupunkturpraksis.

 

 

TA GJERNE KONTAKT VED SPØRSMÅL.

Charlotte Torgersen, Alfaklinikken T. 908 29 415

 

 

 

Please reload