top of page
  • Forfatterens bildeCharlotte Torgersen

Hvilken magnesium skal jeg ta?

Oppdatert: 29. feb.

Av. Charlotte Torgersen


Hvor mange ganger har du prøvd å finne ut hva den beste formen for magnesium er? Det er faktisk litt forvirrende.

Magnesium er kjempebra for hjernens helse, men du må være sikker på at du absorberer magnesiumet inn i tarmen og på rett sted i kroppen din. Hvis du fokuserer på å få høyere nivåer av magnesium i hjernen, må magnesium krysse blodhjernens barriere. Avhengig av magnesiumsaltet du bruker, vil man faktisk ha en helt ulik effekt. Derfor er ikke magnesiumcitrat, magnesiumoksid og magnesiumsulfat bra for å prøve å få høyere nivåer av magnesium inn i hjernen.


Hard mage:

Magnesiumoksid og magnesiumcitrat er bra hvis du er forstoppet fordi det ikke så godt absorberes i tarmkanalen din. Det kan forårsake litt løs mave (som er både positivt og negativt).


Dårlig søvn:

Magnesium glycinate, eller noen ganger kalt bisglycinate, har et glycinmolekyl på seg. Glycin i seg selv er en aminosyre som kan være nyttig for søvnen.


Demens, nedsatt muskelfunksjon, blodårer og hormonforstyrrelser:

Det finnes studier på at Magnesium malate og magnesium threonate. Den  absorberes godt i hjernen. Begge synes å ha fordeler for potensielt å redusere demens risiko. Threonate er biotilgjengelig og stabilt. Magnesium L-treonate kan bidra til å øke sirkulerende magnesiumnivåer, siden det effektivt øker magnesiumnivået i hjernecellene. Derfor er magnesium L-treonate en syntetisert form, som kan øke kognitive evner. Det brukes til å forbedre hukommelsen og kan reversere hjernealdring. Magnesium er derfor så viktig for helsen at det har blitt kalt "mestermineralet." Det er spesielt viktig for en sunn hjerne og nervesystem. Men det også viktig for sunne blodårer, normal muskelfunksjon og forbedret hormonbalanse (som T-nivåer).


Tretthet, utmattelse, urolige ben:

Magnesium malate er en fruktsyre (magnesiumsalt av eplesyre), og dette er dermed en organisk bundet magnesiumkilde. Magnesium reduserer tretthet og utmattelse, samt bidrar til opprettholdelse av normal muskelfunksjon. I tillegg bidrar magnesium til elektrolyttbalansen, til nervesystemets normale funksjon og til normal energiomsetning. Magnesiumtilskuddet kan også brukes ved lettere plager med urolige ben.


Magnesium spiller en svært viktig rolle i kroppen inkludert regulering av aktiviteten til over 325 enzymer, redusere inflammasjon, hjelpe muskler og nervefunksjon og forhindre dannelse av stive blodårer. Sulfat hjelper å øke opptak av næringsstoffer, rense ut avfallsstoffer og kan bidra til å redusere hodepine. Epson salt (magnesium sulfat) har utallige helsefordeler og gir avslappet nervesystem, helbredende for huden (kan få ut flis), smertelindrende for rygg, såre ledd og muskler (etter en hard treningsøkt), reduserer muskelkramper, hurtigere hjelper kroppen til å reparere kutt og sår, forebygger og raskere overkomme forkjølelser og betennelser, samt løser opp forstoppelse og avgifter kroppen. En av de raskeste og enkleste måter å stresse ned på, er et badekar med noen kopper Epsom salt i vannet.


Celtic salt inneholder flest varianter av mineraler samt magnesium. Ta litt salt på tungespissen før du drikker vannglasset ditt. Magnesium/saltet frakter vannmolekylet inn gjennom celleveggen og inn i cellene. Kanskje du slipper å stå opp om natta for å tisse..

Himalayasalt (fjellsalt)/ ekte rosa salt inneholder også noen typer magnesium og mineraler, men ikke så mye som celtic salt. Havsalt kan i dag inneholde mikroplast. Bordsalt og eks seltin kan også være skadelig.


Et sammendrag:

Så magnesium trengs i mange prosesser i kroppen. Det beskytter hjertet vårt, lungene, aktivt i stoffskiftet (forbrenning) i muskler og fordøyelse. De fleste av oss har for lite av dette mineralet. Det får oss til å slappe av, sove bedre, hjelper på kramper og senestrekk, blodsirkulasjon, beskytter organer og hjelper organfunksjon/ hormoner. De som trener mye trenger ekstra med magnesium for hjertehelse og lunger.


Totalt sett kan du også få magnesium fra mat. Hvis du inkluderer grønne bladgrønnsaker, chiafrø, kakaopulver, hele korn, belgfrukter, nøtter og frø, brunost, basilikum og brokkoli er de høyeste naturlige matkildene til magnesium.


Inntaket er best sammen med mat (600-800 mg daglig). Noen magnesium kan man bli trett av, så ta det gjerne på ettermiddag/ kveld. Det er en god "sovemedisin". Opptaket i tarmen er også bedre ettermiddag/kveld.


Har du noen gang prøvd å ta magnesium? Hva er din erfaring? :)

114 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page