top of page
  • Forfatterens bildeCharlotte Torgersen

Fødselsforberedende akupunkturModningsakupunktur eller fødselsforberedende akupunktur er forebyggende behandling som gis til den gravide i forkant av fødselen. Ideelt sett begynner man i svangerskapsuke 35, men man kan også starte nærmere fødselen.

Det finnes endel forskning på modningsakupunktur I gamle tekster om kinesisk medisin finner vi omtalt forebyggende behandling av gravide og hvordan man med akupunktur kan hjelpe fødende. Akupunkturbehandling bygger på en tradisjon som er flere tusen år gammel. Det er forsket en del på denne type akupunktur, og resultatene viser at stimulering av bestemte punkter kan gi endringer i livmoren. Punktene som stimuleres ved fødselsforberedende akupunktur varierer noe fra uke til uke, men stort sett ligger de på armer, ben og en i nedre mage, og rygg. Jordmødre fra New Zealand rapporterer også om færre tilfeller av keisersnitt, mindre bruk av epidural bedøvelse og færre fødsler som må settes i gang. Forskning på ca. 900 gravide gjennomført ved et tysk universitetsykehus i Mannheim i Tyskland, viser at fødselsforberedende akupunktur fører til at fødselen går nesten to timer fortere. Studien fastslår også at livmormunnen viser større grad av modenhet, at riene blir mer effektive og at det dermed er mindre bruk av riestimulerende medisin når man har fått denne behandlingen. Forskning gjennomført ved Tønsberg sykehus og ved Rikshospitalet viser at akupunktur virker smertelindrende under fødsel. Ønsker du å benytte deg av et slikt tilbud kan det være gode muligheter for det siden de fleste sykehus i dag tilbyr fødende akupunktur. Det kan være fint å gjøre seg kjent med behandlingsformen i forkant av selve fødselen. Akupunktur er en ikke-medikamentell behandlingsform, og den er derfor velegnet for gravide. Forskning viser også at akupunktur er trygt for barnet i magen.

Slik foregår modningsakupunktur I tillegg til stimulering av disse punktene settes det som regel flere nåler alt etter hvordan den gravide har det. Hvor disse settes er dermed individuelt. Vanlige steder er avspennende punkter som demper utrolighet og engstelse for den nært forestående fødselen. Den gravide kan også oppleve å få mer energi, bedre søvnkvalitet og hjelp mot hevelser, og virker lindrende på andre plager mot slutten av svangerskapet. Akupunktøren avgjør i hvert tilfelle og for hver gang hvor fokuset skal ligge for disse ekstra nålene. Den fødselsforberedende akupunkturen påvirker den glatte muskulaturen i og rundt livmoren. Ved at riene blir kraftigere, får en gjort mer per rie, og dermed forkortes fødselstiden. Akupunkturen øker også blodsirkulasjonen, slik at blodgjennomstrømningen i slimhinnene og i livmorhals blir smidigere og bedre rustet til påkjenningen av fødselen. Dermed blir mindre av vevet ødelagt, og den nybakte moren kommer seg fortere etter fødselen. Erfaringsmessig bidrar akupunktur til økt livskvalitet i den siste delen av svangerskapet. Tilstander som kvalme, slitenhet, halsbrann, tett nese, emosjonelle svingninger, lett angst, søvnproblemer, hovenhet i kroppen og smerter behandles parallelt med den fødselsforberedende behandlingen. Når slike plager reduseres kan man oppleve å få et bedre grunnlag for å gå inn i fødselen, barseltiden og tilpasse deg morsrollen. Det er viktig å være klar over at det kun er kvinner med ukompliserte svangerskap og med foster i hodeleie som tilbys fødselsforberedende akupunktur. Er du usikker på om barnet ligger i hodeleie, vil jordmor kunne svare på det.

Akupunktur kan også gis ved:

-Svangerskapskvalme

-Øke brystmelk settes av jordmor eller av en godkjent akupunktør MAF (Akupunkturforeningen).Har du spørsmål til dette, ring gjerne

tlf. 908 29 415


Vennlig hilsen

Charlotte Torgersen

Homeopat NAN, Akupunktør MAF

Alfaklinikken

Behandling i Lierskogen og Svelvik

126 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page